top of page

Competències professionals (saber fer):

            Per acabar, es detallaran aquelles capacitats que estan relacionades amb l'aplicació dels sabers dins de l'àmbit d'actuació professional, i que s'han pogut desenvolupar o evidenciar amb l'ajuda de l'eportafoli.

 

         19) Capacitat per abordar l’aprenentatge de llengües en contextos multiculturals i multilingües. A través de l'eportafoli aquesta ha sigut una de les competències que menys s'ha evidenciat. De fet, es podria dir que principalment s'ha desenvolupat a través de fer escrits en anglès, mostrant-se la importància que té l'aprenentatge d'altres llengües (evidència 81).

 

          20) Capacitat per promoure la creació, la interpretació i l’apreciació de les arts i les tecnologies associades com a instruments de cooperació i comunicació no verbal. S'ha pogut evidenciar que el desenvolupament d'aquesta capacitat ha seguit un procés gradual. Així, al primer curs es pot trobar una experiència musical a on es reflexa com creo, interpreto i aprecio les arts musicals (en aquest cas una cançó infantil) junt les meves companyes de la universitat, gaudint a la vegada de tot un conjunt de sentiments i emocions, així com de la expressivitat i del moviment del cos (evidència 82). Això no obstant, no és fins al segon curs que faig una passa més enllà i m'adono que abans pensava que se li donava molta importància al món de l'art, de la creativitat, de la pintura i del deixar volar lliurament la imaginació per extreure el que cadascú porta al seu interior, i arribo a la idea de que en la societat actual no és així (evidència 83). Per tant, a partir d'aquell precís moment decideix canviar la meva perspectiva envers aquesta competència, i quan he de representar una obra teatral davant d'un públic infantil junt amb les meves companyes, aposto per viure les arts i sentir el plaer de representar amb el cos (evidència 84).

 

            Això no obstant, durant les meves pràctiques del quart curs a una escola és quan més es demostra a l'eportafoli l'assoliment d'aquesta capacitat, ja no només a nivell de persona, sinó com una mestra capaç d'aplicar-ho al seu grup-classe. Un exemple d'aquest fet el podem trobar ens uns jocs musicals per treballar les qualitats del so que vaig dissenyar per als infants d'entre 5 i 6 anys (evidència 85).

 

            21) Capacitat per desenvolupar tècniques i estratègies de comunicació. El fet de construir un portafoli electrònic a través de Blogger implica que per sí mateix hagi de desenvolupar tècniques i estratègies per comunicar-me el millor possible als demés. Això no obstant, es poden trobar nombroses evidències que demostren quines accions m'han ajudat a adquirir-ne i com he anat canviant. Així per exemple, a primer es pot trobar una publicació a on es demostra que intento millorar la meva forma de comunicar-me en anglès (especialment per a un futur docent) a través de pronunciar un escrit (evidència 86).  Tanmateix, durant el desenvolupament del primer curs també es poden trobar evidències dels meus avenços en aquesta competència, tot reflectint que he adquirit noves estratègies lectores i escriptores, que he millorat la meva forma d'expressió i que com a mestra he adquirit maneres adequades per ajudar als infants en el seu procés d'aprendre a llegir i a escriure (evidència 87). Això no obstant, no és fins a tercer que la meva perspectiva i manera de pensar canvia, i m'adono que per comunicar-se adientment cal saber motivar als alumnes i apostar per una actitud més afectiva i oberta, a la vegada que per una imatge més positiva i ajustada d'un mateix (evidència 88). Malauradament, no és fins la realització de les pràctiques que es demostra l'assoliment d'aquesta competència i la meva habilitat per comunicar-me (evidència 89).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatge extreta de Wix

 

         22) Capacitat per expressar-se amb fluïdesa de manera oral i escrita, i dominar l’ús de diferents tècniques d’expressió. Aquesta capacitat també està molt relacionada amb la d'adquirir estratègies comunicatives, i per tant, de la mateixa forma també s'ha pogut anar desenvolupant pel simple fet d'anar escrivint i reflexionant a l'eportafoli, a través de petites gravacions de veu, vídeos,... Un clar exemple d'això, es pot entreveure en unes publicacions en anglès que vaig realitzar al primer curs (evidència 90) i al segon (evidència 91). Malgrat tot, aquesta capacitat d'expressar-me fluidament tant oralment com per escrit, fent ús de diferents tècniques, no s'ha pogut veure igual de plasmada durant tots els anys. D'aquesta forma, a primer, els meus escrits tendien a ser bastant senzills i no gaire reflexius (evidència 92), mentre que al quart curs es pot trobar un gran avenç en la meva fluïdesa, especialment l'escrita, incloent fins i tot, explicacions de vivències amb molt de detall (evidència 93).

 

            23) Capacitat per desenvolupar habilitats socials que facilitin la comunicació i el diàleg i disposar d’estratègies per al treball col·laboratiu amb les famílies. Amb el pas dels anys, es pot trobar una evolució en l'assoliment d'aquesta capacitat. Així doncs, malgrat que a primer no en faig gaire referència perquè no m'havia adonat de la seva essencialitat, a segon ja m'adono del gran valor i importància que pot tenir la comunicació i el fet de posar-se a la pell dels altres, especialment en el cas d'aquelles famílies que tenen algun fill amb necessitats educatives especials (evidència 94). Tanmateix, durant el transcurs d'aquest primer curs, també reflexiono sobre els possibles motius que pot provocar que les famílies no vulguin col·laborar amb els mestres (evidència 95), arribant a oferir possibles solucions un cop maduro envers aquesta capacitat (evidència 96): "Per a poder formar part de l’escola i participar, la família s’ha de sentir integrada i reconeguda, sentir que té un lloc i que se la respecta de forma positiva". Malgrat tot, com moltes de les altres competències, no és fins la vivència de les pràctiques i de la reflexió sobre la pràctica, que la meva forma de pensar s'enriqueix, i m'adono que algunes de les possibles estratègies per al treball col·laboratiu amb les famílies podrien estar relacionades amb el fet de que aquestes coparticipessin en la decoració, duent de casa seva material per a l'escola,... (evidència 97). Tanmateix, cal esperar fins a quart, per adonar-me que les noves tecnologies de la informació i la comunicació també poden ajudar en aquest procés (evidència 98).

 

            24)  Capacitat per dissenyar, organitzar i avaluar contextos d’aprenentatge que atenguin a la diversitat dels nins i les seves singulars necessitats educatives, la igualtat de gènere, la quitat i el respecte als drets humans. D'aquesta capacitat ja n'era molt conscient ben abans del grau. Això no obstant, la construcció d'un eportafoli al llarg dels diferents cursos m'ha ajudat a seguir reforçant-la encara més, ja sigui a través d'activitats (evidència 99), d'analitzar casos pràctics ficticis (evidència 100), de reflexionar sobre quin seria el meu mestre i escola ideal (evidència 101) i de planificar, intervenir i avaluar sessions d'aula durant les pràctiques (evidència 102). Per tant, atenent a les evidències dels diferents moments del grau, es podria dir que cadascun dels aprenentatges assolits en elles, representen un avenç més pel desenvolupament d'aquesta competència.

 

            25)  Capacitat per dissenyar, organitzar i avaluar contextos d’aprenentatge des d’una perspectiva globalitzadora integrant les dimensions cognitiva, emocional, psicomotora, social i expressiva. Per arribar a assolir aquesta competència, s'ha necessitat molta reflexió i estudi previ. Per tant, no m'adono del desenvolupament d'aquesta fins gairebé els dos últims cursos del grau. Així, a tercer es pot trobar una valoració com la següent (evidència 103): "és a través de pensar activitats per als infants amb les quals es puguin treballar diversos continguts, actituds i valors, quan més es reflexiona sobre si allò que s’està fent, té alguna utilitzat i satisfà els objectius amb els quals es realitza. A més a més, a la pràctica és quan s’interrelacionen tots els fonaments teòrics".

Conseqüentment, no és fins aquest curs i les pràctiques que no es poden trobar dissenys d'aprenentatge (com els de psicomotricitat), a on s'aposti per aquesta mirada globalitzadora davant el desenvolupament de l'infant (evidència 104 i evidència 105).

 

            26)  Capacitat per analitzar el funcionament de les escoles d’Educació Infantil i serveis d’atenció a la infància adquirint estratègies docents per tal d’optimitzar la seva gestió i organització. Hi ha hagut un gran recorregut al darrere i molta reflexió per tal d'anar desenvolupant aquesta capacitat de forma gradual, passant d'analitzar centres d'Educació Infantil llunyans a analitzar-ne els propis com a practicant. Així, al segon curs podem trobar una entrada en la qual es reflexiona sobre el funcionament d'una escola que apareix al documental Ser y Tener, gaudint de poder adquirir estratègies relacionades amb l'actitud del mestre, la gestió de l'espai i del temps, el treball de les emocions i el concepte d'educació (evidència 106). Això no obstant, al tercer curs ja sóc capaç d'analitzar quins són aquells criteris que m'agradaria que complís la meva escola ideal (evidència 107), així com d'analitzar quins són els indicadors de qualitat d'alguna escola (evidència 108), entre ells els del meu centre de pràctiques, a part de les seves debilitats (evidència 109).

 

            27) Capacitat per promoure i valorar la creativitat a través del desenvolupament de la percepció no estereotipada i del pensament divergent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imatge pròpia

 

            No és fins certes reflexions al segon curs a l'assignatura de plàstica, que vaig poder adonar-me de l'essencialitat d'assolir aquesta capacitat. A primer no n'era conscient i simplement em limitava a crear sense pensar que hi hauria al darrere d'aquella creació, o bé, em basava en imitar uns models estereotipats perquè creia que no tenia esperit creatiu ni imaginació. En canvi, a segon, vaig poder arribar a la idea de que "hay que perder el miedo y que cada uno debe creer en sus propias capacidades" (evidència 110). Així, des d'aquest precís moment, vaig optar per fomentar l'esperit creatiu, la percepció no estereotipada, i conseqüentment, el pensament divergent. Tanmateix, aquest anàlisi em va ajudar per ser capaç de crear el vestuari necessari per a una obra teatral que duria a terme junt les meves companyes d'universitat a finals del segon any, adonant-me per exemple, de que amb unes mitges es pot fer la màscara d'una formiga i amb uns coladors uns ulls (evidència 111). Per finalitzar, dir que aquest esperit de creativitat encara es va poder desenvolupar més amb els diversos dissenys d'activitat que duia a terme durant les pràctiques, sent capaç de construir l'esquelet d'un peix amb material natural, per exemple (evidència 112).

 

            28) Capacitat per fomentar els valors estètics com element transversal a totes les disciplines. De la importància dels valors creatius i estètics no només m'he n'he pogut adonar a través de la reflexió a l'assignatura de plàstica, sinó que al meu portafoli electrònic s'hi poden trobar dues experiències que demostren el desenvolupament i l'aplicació d'aquesta capacitat. Una primera al segon curs, just quan havia de dissenyar el vestuari i la decoració de l'escenari per a l'execució de l'obra teatral anteriorment mencionada a les altres competències (evidència 113). I una altra al tercer curs, que a través de reflexionar sobre el pla de millora que estava desenvolupant junt les meves companyes de pràctiques a l'escoleta, ens vàrem adonar que dos dels nostres objectius per a la decoració del pati eren millorar la seva estètica i donar-li vivacitat i color (evidència 114).

 

           29) Capacitat en l’adquisició d’estratègies per a l’aprenentatge autònom i col·laboratiu. L'elaboració d'un portafoli electrònic també m'ha permès anar adquirint i desenvolupant al llarg de la meva formació acadèmica, tot un seguit d'habilitats i estratègies per a l'aprenentatge autònom i col·laboratiu, al mateix temps que ser conscient dels canvis produïts en aquesta capacitat. Això no obstant, a segon creia que algunes de les condicions que farien possible aquest aprenentatge autònom eren (evidència 115): "la reflexió, la constància, l’esforç, el saber estar, el fet de viure amb entusiasme la meva formació, el creure amb mi mateixa,... així com també, per l’alegria d’anar a construint a poc a poc, les peces del meu coneixement com a futura docent", i no va ser fins a tercer, que gràcies a la confecció d'un eportafoli, em vaig adonar que és aquell que també m'ha ajudat a desenvolupar la capacitat d'aprendre a aprendre (evidència 116). A més, és al quart any quan afegeixo que la lectura d'articles, la visualització de vídeos i l'aplicació de la teoria mitjançant les pràctiques a un centre educatiu també m'ajuden en aquest procés (evidència 117). Malauradament, aquells aspectes que demostren que sóc i he set capaç de col·laborar amb els demés, es poden entreveure especialment a través de les pràctiques i les col·laboracions en la quotidianitat escolar, tant al tercer (evidència 118) com a l'últim curs (evidència 119).

 

            30) Capacitat per observar, analitzar i documentar els processos educatius. El fet d'elaborar un eportafoli al llarg dels meus quatre anys de formació, ja demostra la meva competència per observar, analitzar i documentar els diversos processos educatius que he anat vivint. El motiu que ho explica és que he tingut que anar recollint per escrit els meus aprenentatges i fer ús de fotografies per plasmar-ho millor (evidència 120), formular-me preguntes (evidència 121), analitzar una jornada escolar (evidència 122) i fins i tot, recollir les meves propostes d'activitat durant les pràctiques (evidència 123). Això no obstant, no em vaig adonar que era tant important fer-ho fins al segon curs, any en el qual ja era capaç de comunicar amb èxit el meu recorregut i el meu creixement com a persona i com a professional, tal i com afirmava en un dels comentaris una de les meves tutores del grau, Gemma Tur Ferrer (evidència 124). Malgrat tot, aquest no va ser motiu per no seguir avançant en el desenvolupament d'aquesta capacitat en els cursos posteriors.

 

            31) Capacitat per reflexionar e investigar sobre la pràctica educativa amb la finalitat de millorar la tasca docent i promoure projectes innovadors. L'assoliment d'aquesta capacitat ha seguit un procés gradual des de l'inici del grau fins a l'acabament d'aquest. Així, a primer vaig començar per adonar-me que és molt important reflexionar per a la meva formació com a docent i com a persona (evidència 125). Posteriorment, a tercer vaig arribar a la idea de que gràcies a l'assignatura de Reflexió i Innovació Educatives, l'escriptura d'un blog i la realització de les pràctiques, també m'ajudarien en el desenvolupament d'aquesta capacitat (evidència 126). En aquest sentit, la lectura de Perrenoud no em va deixar sens dubte indiferent (evidència 127). Tanmateix, tots aquests condicionants em varen permetre que a tercer fos capaç de dur a terme un projecte de millora a l'escoleta en la qual estava i reflexionar sobre ell (evidència 128). El mateix va passar a quart, arribant a anàlisis com els següents (evidència 129): "Cal dir que gràcies aquest projecte de millora podré desenvolupar la meva capacitat per reflexionar i investigar sobre la pràctica educativa, i així millorar la tasca docent i innovar. Aquí també hi serà molt important la reflexió en equip i l'anàlisi de les necessitats que l'escola pugui presentar".

 

            32) Capacitat per desenvolupar una actitud de creixement i millora professional adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials que aniran sorgint al llarg de la trajectòria professional. Al llarg de la meva formació com a futura docent m'he anat adonant de diferents tipus de canvis que podrien afectar la meva trajectòria professional a un futur, encara que també, d'altres que han provocat que experimentés un canvi d'actitud professional durant els diferents cursos del grau. Així, a primer, en ser conscient de que ens trobem davant d'un sistema educatiu que provoca que els seus alumnes i mestres estiguin desmotivats i sense cap tipus de diversió per aprendre, em vaig adonar que seria necessària una transformació que acabés amb els mètodes d'ensenyament del segle XIX basats amb la memorització i la reproducció de coneixements (evidència  130). Tanmateix, al llarg d'aquest curs em vaig assabentar que també era partidària d'un model de mestre innovador i emprenedor, que apostés per ajudar els alumnes amb necessitats educatives especials (evidència 131). Malgrat tot, no és fins a tercer que m'adono que també és molt important adaptar-se a tot un grup d'infants per estar immersa dins del món educatiu (evidència 132). A més, no és fins a quart que arribo a la idea de que aquesta actitud de creixement i millora professional ha de ser un objectiu al llarg de tota la meva vida com a persona i com a docent (evidència 133). 

 

bottom of page