top of page

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          La meva experiència amb aquesta manera tant innovadora d'aprendre i de reflexionar (l'eportafoli) va començar des del primer dia que vaig iniciar el grau d'Educació Infantil. Es tractava d'endinsar-me en una de les eines de la Web 2.0 com és el blog, per tal de reflectir cronològicament els propis aprenentatges i l'adquisició de competències al llarg de tota la meva formació acadèmica. Així, l'ús del blog com a eportafoli d'aprenentatges va esdevenir en una proposta metodològica de primer ordre per començar a interrelacionar coneixements, procediments i actituds, és a dir, per lligar la teoria amb la pràctica.

 

         A continuació, es pot observar un esquema organitzatiu de tots els blogs que he anat creant durant aquests anys i que constitueixen l'eportafoli: 

Gràfic 1. Esquema organitzatiu dels blogs creats.

i.

          Gràcies a l'esquema, es pot visualitzar que són 7 els blogs que he creat: 1 de caire general i que integra i enllaça a tot el conjunt (http://elportafolievatorres.blogspot.com.es/), 4 anuals d'una dimensió més teòrica de les diverses assignatures i 2 que representen el meu dia a dia com alumne en pràctiques.

 

             Els enllaços corresponents són els següents:

 

http://primercursevatorres.blogspot.com.es/ (blog del primer curs- 2011/12)

 

            Dins d'aquest blog, s'hi poden trobar 19 entrades en les quals s'hi recopilen evidències de diversos tipus. La gran majoria d'elles són fruit de la demanda de diferents assignatures (concretament les de Bases Didàctiques i Disseny Curricular i les d'Anglès), encara que també s'hi pot trobar alguna d'opcional per donar per acabat algunes de les matèries i aconseguir una millor construcció del meu entorn d'aprenentatge, és a dir, del meu PLE.

 

http://segoncursevatorres.blogspot.com.es/ (blog del segon curs- 2012/13)

 

            Al blog de segon hi podem visualitzar 25 publicacions. En aquest any es pot entreveure que hi ha molts de docents que aposten per l'ús del blog en la seva assignatura, fent reflexionar a l'alumne sobre els seus aprenentatges. A més, en matèries com Representació Escènica i Desenvolupament Emocional en la Primera Infància es poden observar entrades pràcticament setmanals.

 

http://tercercursevatorres.blogspot.com.es/ (blog del tercer curs- 2013/14)

 

            Al tercer curs hi trobem l'existència de 23 entrades, gairebé totes d'un gran caire reflexiu i de l'assignatura de Reflexió i Innovació Educatives en la Primera Infància. En elles, es pot entreveure que ja no només s'explica allò que s'ha après, sinó que també s'analitzen quines són les competències professionals que s'han anat conreant gràcies a la formació teòrica i pràctica.

 

http://quartcursevatorres.blogspot.com.es/ (blog del quart curs- 2014/15)

 

            Al darrer i últim curs, hi trobem la presència de 8 entrades, totes elles de Mitjans i Recursos Tecnològics en la Primera Infància, i moltes tractant la temàtica principal d'aquest TFG: la Web 2.0. De la resta d'assignatures del curs no s'hi pot observar cap publicació.

 

http://practiquesevatorres.blogspot.com.es/ (blog del Pràcticum I, curs 2013/14)

 

            El blog que reflecteix les meves experiències, vivències i sensacions com a mestre en pràctiques a una escoleta consta de 15 publicacions.  En elles no només s'hi destaquen les meves col·laboracions, dissenys d'activitat i participacions en la dinàmica de centre, sinó que també hi apareixen els meus aprenentatges i la meva manera d'entendre la infància. D'aquesta forma, es pot entreveure que s'aposta per una mirada més sistèmica i globalitzadora amb l'objectiu de vincular la teoria amb la pràctica. 

 

http://segonespractiquesevatorres.blogspot.com.es/ (blog del Pràcticum II, curs 2014/15)

 

            Per acabar, aquest blog reflecteix les meves experiències durant les pràctiques amb nens i nenes d'entre 3 i 6 anys, per mitjà de 19 entrades. En contrast amb el Pràcticum anterior, no només s'avaluen els àmbits d'intervenció (col·laboració, disseny, espai i temps, organització del centre, psicomotricitat i rutines), sinó que es vinculen els diversos aprenentatges amb l'enriquiment d'una competència professional, com és el cas de l'autoconcepte, l'actitud ètica, la convivència, el tracte amb les famílies, la reflexió i la innovació i el treball col·laboratiu, entre altres.

 

            Entre els 4 anys d'estudi, aproximadament, s'ha de parlar de més d'un centenar de publicacions entre els diversos blogs en el seu conjunt. Per aquest motiu, trobo interessant analitzar quin és el punt de partida en el qual em trobo, per tal de que sigui més fàcil el posterior anàlisi de les diferents competències que he anat assolint, així com també, per entendre millor el procés en el qual he arribat i els canvis desenvolupats.

 

            En el següent gràfic es pot observar la meva evolució en quantitat d'entrades al llarg dels cursos, denotant-se un progressiu augment del primer al segon any, encara que un lleuger descens al tercer, sent molt notori aquest últim en el darrer curs (menys en el cas les experiències viscudes durant les pràctiques, que sí hi va haver un increment en publicacions i que no apareix reflectit): 

Gràfic 2. Quantitat d'entrades publicades per cursos

             En definitiva, malgrat haver-hi diverses semblances i diferències, i un descens en quantitat d'entrades però un augment en la seva qualitat, la meva experiència amb els blogs com eportafolis a la universitat ha constituït un gran referent per a la meva formació com a docent, i especialment per al meu aprenentatge al llarg de la vida

bottom of page